dinsdag 17 november 2020

Einde 'soap' rondom politiebureau Ter Apel in zicht 17-11-20


Dinsdag Ter-Apel  De politie wil het politiebureau aan de molenweg in Ter Apel kopen om het vervolgens aan te passen aan de wensen van de gemeente Westerwolde. Daarmee lijkt een einde te komen aan de 'soap' rondom het politiebureau in de 'asielhoofdstad' van Nederland. 

 

 

 

 

In oktober vorig jaar werd duidelijk dat het politiebureau Ter Apel niet gebruikt kon worden om arrestanten op te vangen. Bovendien startten agenten hun diensten bij andere politiebureaus in de regio.

Gemeenteraadsleden vielen bijna van hun stoel toen ze het hoorden. Er was namelijk afgesproken dat het bureau 'volwaardig' moest blijven vanwege de overlast in het dorp door asielzoekers. Volgens de raadsleden hoort een arrestantenopvang bij een 'volwaardig' politiebureau.

Politie wil het volledige gebouw gaan gebruiken

Om dat bureau aan te passen wil de politie nu dus dat hele gebouw overnemen van de gemeente Westerwolde. Daarmee kan het volledige gebouw gebruikt worden door de politie. Nu zit er ook nog een andere gebruiker in: een notaris die een ander plek zal moeten zoeken.

Zodra de koop definitief is krijgt het gebouw cellen, voorzieningen voor tele-voorgeleiding en een identificatiezuil. Arrestanten hoeven dan niet meer naar een ander politiebureau voor de eerste afhandeling.

We zijn blij dat ze dit besluit hebben genomen
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

'We zijn blij dat ze dit besluit hebben genomen', zegt burgemeester Jaap Velema, die de afgelopen maanden heeft onderhandeld met de politie. Het gemeentebestuur staat welwillend tegenover de koop. 'De politie geeft hiermee een meerjarige verbondenheid met Ter Apel en daarmee de gemeente Westerwolde aan', stelt hij.

Blijdschap, met een slag om de arm

Ook raadslid Marco Visscher van Gemeentebelangen ziet dat het voor de langere termijn is. Hij spreekt van een 'hele goede stap in de goede richting'. Toch houdt hij ook een slag om de arm: 'Pas als het gebouw ook echt verbouwd en ingevuld is, dan hebben we pas bereikt wat we willen bereiken.'

Raadslid Paul Timmermans (Lijst Timmermans) die in Ter Apel woont, is ook blij met de mogelijke koop: 'Maar hoop dat het geen oponthoud veroorzaakt.' Het raadslid vraagt zich af of de notaris wel zou willen meewerken.

Ook Richard ter Veen van de VVD deelt de zorgen van Timmermans. Maar kijkt ook naar de financiële kant van het verhaal: 'Als de politie het gaat kopen dan kan het voor ons als gemeente ook financieel positief uitvallen.'

De PvdA noemt het een goed bericht: 'We zijn er eigenlijk al een aantal jaren mee bezig', aldus Wim Eilert. 'Ik hoop dat het allemaal voor elkaar komt. Dan hebben we weer een volwaardig politiebureau.

Bron RTVNoord 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten