BELLINGWEDDE – De gemeente Bellingwedde is dankzij de gratis reanimatie estafette van Groningen HartVeilig 20 burgerhulpverleners rijker.
Vrijdagavond 6 november begon de gratis reanimatie estafette van Groningen HartVeilig (GHV) om 20.00 uur in de Meet met een voorlichting waarbij het alarmeringssysteem HartslagNu en de activiteiten van GHV uitgebreid werden belicht. Begonnen met een rustige zaal werden na de koffiepauze de nodige vragen gesteld. Rond 22.00 uur was de voorlichting gedaan en keerden de deelnemers huiswaarts.
Zaterdagmorgen om 09.00 uur begon het volgende onderdeel van de estafette, de cursus reanimatie / AED bediener. Door het flinke aantal deelnemers waren door Groningen HartVeilig vier instructeurs ingehuurd om de groepen tijdens de praktische momenten ruim de tijd te geven om zelf te oefenen op de pop en later met de AED. Alle deelnemers van deze cursus zijn geslaagd en zijn hierbij bevoegd om mee te kunnen doen aan HartslagNu.
Na de welverdiende lunch zijn de, inmiddels vijf instructeurs, samen met Lotus slachtoffers naar vijf verschillende adressen gegaan in de omgeving van de Meet waar ze een scenario uitzetten. De deelnemers werden intussen bijgepraat en enigszins voorbereid op de zogenaamde 6 minuten trainingen. Een kwartier nadat de instructeurs vertrokken waren gingen ook de deelnemers naar de oefenlocaties waar ze werden opgevangen door de bewoners van het huis om vervolgens voorzien van een oefen AED naar het slachtoffer (een reanimatiepop) te gaan en de reanimatie te starten. Het Lotus slachtoffer speelde de melder naar de 112 meldkamer en maakte het de deelnemers in sommige gevallen bijzonder lastig. De instructeur die tijdens de training een observerende rol had, beeindigde de oefening na enige tijd waarna er tijd was voor een evaluatie. Hierna rouleerden de groepen nog twee keer naar een volgend adres om na drie trainingen terug te keren naar de Meet waar nog nagepraat werd en de deelnemers hun Groningen HartVeilig hesje in ontvangst konden nemen.
De gemeente Bellingwedde is door deze estafette weer zo’n 20 burgerhulpverleners rijker die in het geval van een hartstilstand de reanimatie op kunnen starten nadat ze door de 112 meldkamer gealarmeerd zijn middels een sms. Vaak voordat de ambulance aanwezig is kan er worden begonnen en inmiddels zijn er bijna 3.000 provincie genoten die zich hebben aangemeld wat resulteerd in een verdubbeling van de overlevingskans.
Deze estafette is tot stand gekomen doordat GHV door de gemeente Bellingwedde wordt gesubsidieerd.
Voor informatie kijk op www.groningenhartveilig.nl of www.hartslagnu.nl. Ook een gratis voorlichting bij u op de sportclub, het werk, buurtvereniging etc. neem dan contact op met Aaltjo Koster, voorlichting GHV, mobiel 06 101 97 267.
Tekst: Aaltjo Koster
Geen opmerkingen:
Een reactie posten