maandag 21 december 2015

Handbalsters verliezen kansloos in finale WK

De Nederlandse handbalsters hebben een historisch wereldkampioenschap niet kunnen bekronen met de wereldtitel. Grootmacht Noorwegen was zondag in de finale veel te sterk en won met duidelijke cijfers: 31-23.
De Noorse ploeg bleek een onneembare vesting. Dat werd in de eerste helft al duidelijk, toen de regerend olympisch- en Europees kampioen over de verbouwereerde ploeg van bondscoach Henk Groener heen liep. Bij rust was het verschil al elf doelpunten: 20-9. In de tweede helft richtte Nederland zich enigszins op, mede dankzij de uitblinkende Estavana Polman, maar wist het tij niet meer te keren.
Oranje schreef niettemin Nederlandse handbalgeschiedenis door de finale te bereiken met snel en attractief handbal.
Bezwijken
Bondscoach Groener vond zijn speelsters voor de finale minder gespannen dan voor de halve finale tegen Polen, maar na het fluitsignaal leek Oranje welhaast te bezwijken onder de druk. Noorwegen ging furieus van start en overrompelde het Nederlands team. De dekking bleek broos, maar belangrijker, het lukte Oranje niet te scoren. Te vaak stuitten de ballen op de Noorse keepster Kari Grimsbo, die zelfs de snoeiharde worpen van Lois Abbingh keerde. Spelverdeelster Nycke Groot miste de regie en Tess Wester was geen schim van de doelvrouw die tot aan de finale bijna alles tegenhield.
Groener probeerde met een vroege time out zijn ploeg op de rails te krijgen, toen die met vijf doelpunten achterstond, maar het werd van kwaad tot erger. Vrijwel elke schotpoging mislukte, terwijl Noorwegen door de kolkende sporthal van Herning dartelde en er lustig op los scoorde. Bij rust was de achterstand naar een vrijwel onoverbrugbare kloof van elf doelpunten opgelopen: 9-20.
In de tweede helft richtte Oranje zich op. Op karakter zocht de ploeg de aanval, Polman raakte op scoringsdrift en samen met de sterke cirkelspeelster Danick Snelder verkleinde ze de achterstand tot zes doelpunten. Maar de ervaren Noorse ploeg, met olympische, Europese- en wereldkampioenen als Amanda Kurtovic en Heidi Löke in de gelederen , liet het niet tot een sensationele wending komen en hield stand. Bron dagbladvanhetnoorden