zaterdag 4 mei 2019

Dodenherdenking Wedderveer vooraf gegaan met kranslegging bij oorlogsgraven op kerkhof Blijham 4-5-19

BLIJHAM, WEDDERVEER – Evenals voorgaande jaren vond zaterdag 4 mei bij het monument in Wedderveer de jaarlijkse dodenherdenking plaats.
Voorafgaand aan de plechtigheid in Wedderveer werden op het kerkhof van Blijham bloemen gelegd bij de graven van de op 29 september 1941 omgekomen bemanning van de bommenwerper die door vijandelijk geschut  naar beneden kwam. Bij het neerkomen raakte een vleugel van het vliegtuig met daarin de benzinetank de toren van de kerk in Blijham. De bemanning bestond uit de 19-jarige Britse sergeant T.W. Bull (radiotelegrafist), de 25-jarige Canadese 2e luitenant V. W. Colfe (waarnemer/bommenrichter), de 23-jarige Australische sergeant J.H. Goodey (voorkoepel schutter), de 19-jarige Britse sergeant T.D. Griffith (leerling radiotelegrafist/schutter) en de 26-jarige Britse sergeant A. R. Hulls (piloot).
Zoals gebruikelijk verzamelden de belangstellenden zich om half acht bij de Albert Wubsbank in Wedderveer, waarna in een stille tocht werd vertrokken naar het monument. Tijdens de herdenkingsplechtigheid werden daar de slachtoffers van oorlogsgeweld, onderdrukking, racisme en terrorisme sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Bij de herdenking werd medewerking verleend door leerlingen van de basisscholen in de voormalige gemeente Bellingwedde. Toespraken werden onder anderen gehouden door Bart Huizing, wethouder van de gemeente Westerwolde, en Astrid Lüürssen, voorzitter 4 mei comité Bellingwedde. De plechtigheid werd muzikaal omlijst door muziekvereniging D.O.K. te Blijham.
Onder de aanwezigen was ook burgemeester Gerd Conens van de gemeente Rhede. Het is voor hem de laatste keer dat hij in de functie als burgemeester bij de plechtigheden in Wedderveer aanwezig is. De heer Conens heeft namelijk besloten zich op 26 mei niet opnieuw kandidaat te stellen voor de functie van burgemeester van Rhede Beelden Jacob Musch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten